Modell-szótár (2)

2010.05.07. 11:44 Giana

A modell fogalmak összefoglalása (2)

Clean-Clean avagy Tiszta-Tiszta
Amikor behívnak egy munkára, akkor találkozhatsz ezzel a kifejezéssel. Azt jelenti, hogy a munkára, a fotózásra vagy a bemutatóra tiszta arccal és tiszta hajjal kell érkezned. A tiszta azt jelenti, hogy semmi, SEMMILYEN sminktermék (nincs alapozó, nincs korrektor) nem tehetsz az arcodra, a hajadat pedig frissen mosd meg az érkezésed előtt. Ennek az ellentéte, a tökéletesen érhető: „haj és smink készen” felszólítás.

Kompozit, Comp, Zed vagy Modell Kártya
Tulajdonképpen a modell névjegykártyája. A comp card- modell kártyán minimum két található rólad különböző pózban, beállításban, ruhában és kinézetben (minél több stílusban lehetőség szerint). Tartalmazza a neved, a kapcsolati információkat (telefon, email, cím) és amennyiben szerződésben állsz egy ügynökséggel annak információját. A Comp card-ok sokfélék lehetnek. Különböznek régiónként, városonként, ügynökségenként, különbözhet attól, hogy milyen modell vagy. A színészek hasonló kártyával rendelkeznek. Sokan feltüntetik a méreteiket is, illetve némi referenciát, azonban vigyázni kell, hogy a kártya ne legyen túl zsúfolt. Ha felkeltetted az érdeklődést, utána lesz még lehetőséged a részleteket megbeszélni. Az ügynökségek vagy készítenek, vagy nem Modell kártyát. Külföldön általában akkor, ha leszerződtettek.

Konfigurációk
A modell pózok beállításának a száma egy fotózáson. Néhány standard divat konfiguráció: egyedül- single, páros- double, hármas- triples és csoportok-groups.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact Sheet – Kapcsolat lap
A fényképészek szakkifejezése a kis képekben kinyomtatott filmre- anyagra, amit a fotózáson készítettek. A Contact Sheetről, a fotográfus és az ügyfél választja ki azokat a képeket, amiket kinyomtatnának, felnagyítanának és felhasználnak.

Cove Studio vagy Cyc Studio

Fényképészeti stúdió, ahol nincsenek sarkok, helyette egyfajta lekerekített épületben vagyunk, ahol csak háttérfüggöny van. A fényképeken, a sarkok és a szélek (mint például, ahol a fal találkozik a földdel) szörnyen tudnak kinézni. A Cove (öblös) Stúdió, ezt a hatást csökkenti. A varratlan anyag, vagy hajtás nélküli papírral is ugyanez a hatás érhető el, egy átlagos stúdióban.

 

Nappali-Daylight Stúdio
Egy fotós stúdió, ahol természetes fénnyel világítanak, általában az ablakon beszűrődő fénnyel vagy tetőablakkal.

Öltöztető - Dresser
Az a személy, aki azért felelős, hogy a modellre tökéletesen illeszkedjen a ruha, és megtűzi a ruhát, ha szükséges.

Fashion Fit Modelling
Az a férfi vagy női modell, akiket a tervezők és ruha gyártók arra használnak, hogy róluk vegyenek méretet. Fit- passzítás- modelleknek tökéletes arányaik vannak a megfelelő ruhamérethez. Egy ruha tervezésének minden részében részt vesznek. A tervező megfigyeli a modellt, hogyan mozog, mit tesz az anyag a testén és így fejleszti az új alkotást. Ahhoz, hogy valaki Fit modell lehessen: soha ne hízz vagy veszíts egyetlen grammot se. A Fit modelleket időszakos fizetéssel jutalmazzák.

Kiváltságos Országok- Favoured Nations
Olyan szerződéses szakkifejezés, ami olyan fotózásokra vonatkozik, ahol minden modell ugyanazért az árért, fizetségért dolgozik naponta. A magasabban fizetett modellek, általában ilyenkor kevesebbet kapnak, mint általában. Ez segít megszűrni és megszüntetni az igazságtalan munkakörülményeket, és az alacsonyabb „árfekvésű” modellek, akik ugyanolyan keményen dolgoznak, mint társai, segíti.

Fitting - Passzintás
Az –az időszak/alkalom, amikor a felvétel, fotózás vagy bemutató előtt a modell felpróbálja a ruhákat, amiket a munkaidőszak alatt hordani fog, és ezt a modell testalkatához alakítják, ha szükséges. Általában azonban a ruhákat nem kell átalakítani. Amikor valaki fittingre megy, készüljön fel úgy, hogy egész nap ruhákat fog próbálgatni, mindezt pedig több ember szeme előtt, akik szeretnének megbizonyosodni róla, hogy megfelelő ruhák kerülnek kiválasztásra. Ezek az emberek többségében: a stylist, designerek, varrónők.

Freelance Modell
Olyan modell, aki több ügynökségnél is listázva van vagy self-promoting (Ön-támogató, önálló) Model, aki ügynökség nélkül dolgozik. A legtöbb nyomtatott (print) reklám modell, önállóan dolgozik, tehát Freelance modell.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakma szakszavak

A bejegyzés trackback címe:

https://modellkarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr541981185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása