Portfólió vagy színjátszás?

2010.07.08. 12:00 Giana

Portfólió vagy színjátszás?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy miről lesz jó egy portfólió? Vajon mi számít igazán? A modell, az ő karaktere, a fényképész tehetsége vagy mi? Mik azok a tulajdonságok, amikkel az adott fénykép csoportnak rendelkeznie kell. Több kép adja el a modellt, vagy elég akár egyetlen jól sikerült shoot? Sajnos erre a kérdésre nincsen egyértelmű válasz. Lehetséges, hogy egyetlen kép annyira kifejezőre sikeredik, hogy a modell egyből bekerül abba a kis kalapba amiből végül kihúzzák a nyertest. Többségében a szakma mégis azt hirdeti, hogy egy kép nem elég. Elvégre véletlenül bárkiről készülhet jó kép. Tehát a válasz inkább az lenne, hogy bizony több nagyon megnyerő kép kell a sikerhez. Rendben. Lesz sok képünk. Említettük, hogy ezeknek a képeknek Wow- Azta! Lélegzetelállító képeknek kell lenniük. De milyen is a Wow! kép?

Wow képek

Ezeken a képeken a HANGULAT a helyén van. De miből áll a hangulat? Ha a képet teljesen szétcincáljuk, akkor láthatjuk, hogy van rajta egy háttér és egy modell. A háttér a kép témáját tekintve lehet egy sima fehér, fekete vászon, lehet a természet vagy bármilyen környezet például egy graffitis utcakép. A modell- hangulata épp ilyen színes skálán mozog. A modellen van valamilyen ruha, áll valahogy a haja, van rajta vagy épp nincs smink. Képzeljünk el egy vidámparkot, ahol egy fekete gótikus ruhába öltözött lány fehérre mázolt arccal, hatalmas bohócszerűen kifestett szemekkel egy hatalmas színes nyalókát tart az egyik kezében, míg a másikban az alvós maciját. A fejét pedig egy márkás baseball sapka. Még semmit nem mondtunk el a modellről. Ez még nem a modell, de már hatalmába kerít minket egy érzés. Az érzés megváltozik, ha a modell nem nő, hanem egy férfi, de a körülmények, a smink, a ruha változatlan. Ha a modell molett, vagy épp vészesen sovány. Ha a ruha lelóg a válláról. És még mindig nem beszéltünk a modellről. Hogyan tartja magát? Vidám? Szomorú? Milyen furcsa lenne, ha vállai előre esnének, testtartása komor, arcán mégis a vidámság fénye tündököl. Beláthatjuk, hogy a modell és a kép minden részlete fontos. Döntő fontosságú.

A wow típusú fotók elmesélnek egy történetet. Megragadnak. Ehhez azonban mindenképpen kell a modell-jelenléte. A jelenlét pedig a modell színészi tehetségével kezdődik. A hangulati elemek átérzésével, empátiával. Tudnia kell milyen hatást akar elérni a fotós. Milyen hatást akarnak együtt az össze elemmel elérni. Szomorúság, öröm, féltékenység, szexualitás? A jó modell a fényképein nem egyszerűen ott van, hanem JELEN van. A jó portfólió pedig lehetőség arra, hogy megmutassa milyen szerepeket képes hitelesen előadni. Hiszen a megrendelőnek az a fontos, hogy eladjon valamit általad. Lehet, hogy a macit, vagy baseballsapkát, vagy épp a vidámpark akarja általad invitálni a kép nézőjét. S neked mint modellnek az a feladatod, hogy ezt az üzenetet elmeséld! Érthetően, egyértelműen és hitelesen. Neked is el kell hinned az üzenet. Át kell sugároznia a szemeden, a bőrödön. Együtt kell élned és lélegezned a fényképpel, ami készül.

Természetesen ennél egyszerűbbnek tűnhet az egyszerű műtermi fotózás. Amikor nincsenek „zavarba ejtő körülmények”. Csak a vászon, a ruhád, a sminked és te. A termék is önmagad vagy. De vajon mennyire tudjuk úgy átérezni magunkat, hogy az átsüssön a képen. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak egy arcukat mutatják meg a fényképen. Sminkes és styliszt nélkül így szinte biztos, hogy mindig egy arcodat látják majd a portfóliód megtekintői. Hacsak, hacsak te magad nem veszed kezedbe az irányítást. Mutass meg minimum öt érzést, amikor fotóznak. Mutasd meg a vidám/mosolygós éned, a komoly-merengő éned, a szomorú ént, az őrült/önfeledt ént és a szexi ént és a félénk ént. Gondolj csak bele. Egy ruha, egy smink mégis 5 különböző képet kapsz. A beállással nem is kell bajlódnod, bár egy profi modell tudja, hogy nem csak az arca, de a teste is beszél. Sőt sokszor ez a megnyilvánulási forma egyértelmű. Ha igazán jó akarsz lenni, akkor ezzel is játszhatsz. Vidám arccal játszd el ugyanezeket az érzéseket, de most ne az arcoddal, hanem a testeddel játszd el. Elsőre nehéznek tűnhet. Sablonos mozdulatok jutnak majd eszedbe- félelem: körömrágás, önmagad átölelése, leguggolás. Ne félj ezektől. Próbálkozz minél több féle gesztussal. A legszokatlanabb pózokkal és nézd meg mi történik. Aki nem mer, az nem is nyerhet.

Sok sikert kívánunk!

 

Szólj hozzá!

Címkék: pózok portfólió

A bejegyzés trackback címe:

https://modellkarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr742138241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása