Önmenedzsment (1)

2010.03.12. 08:10 Giana

Menedzselés

 

Olyan mintha egy távoli csillagról beszélnénk. Mit is jelent, miért fontos, ki a menedzser? Először is, ki kell zárni a szó üzleti értelemben vett jelentését. Bár nem sokban különbözik, azért itt, jelen helyzetben, mi önmagunkat szeretnénk irányítani, koordinálni.

Egy menedzser tudja kezelni az embereket. Akikkel együtt dolgozik és legfőképp önmagát. Az ő szerepe az is, hogy megfelelő légkört alakítson ki maga körül. Önmagát irányítsa. Tehát, neked, mint újdonsült Önmenedzsernek, az a feladatod, hogy meg tanuld magad irányítani egy adott cél felé. Természetesen sok minden mást is meg kell tanulnod és fel kell építened. Képzeld el az egészet úgy, mintha szeretnél eljutni egy távoli szigetre és jelen pillanatban nem rendelkezel mással „csak” önmagaddal.

 

Neked döntéseket kell majd hoznod. Tervezned kell és értékelned kell a végzett munkádat, azon a területen, ahol szeretnél eredményt elérni. Jelen esetben ez a modell karrier. Millió és egy döntést hozol meg, mire a célba érsz, mikor a célban vagy és utána.

 

Ismeretekre kell szert tenned először is, ugyanis egy jó menedzser onnan ismerünk meg, hogy használható szakmai tudással rendelkezik, ahhoz, hogy munkáját jól elvégezze. Ezen kívül olyan pszichológia, szervezési és önérvényesítési technikákat kell elsajátítanod, ami elég önbizalmat ad, hogy biztosan dönts.

 

A tudás, a felkészültséghez kell. A pszichológia azért, mert önmagadat és az embereket, akikkel együtt dolgozol is ismerned, kezelned kell. Ez minden szakmában és az élet minden területén így van (család, párkapcsolat, barátok, munka). Fontos a reális önismeret, az önbizalom (mely építhető), kezdeményezőképesség (ne várd a sült galambot, 1 000 000-ből 1 embert szólítanak le az utcán valamilyen munkalehetőséggel), kreatívnak kell lenned, céltudatosnak (amihez tisztán kell látni a reális célokat), lényeglátónak (nem szabad fölösleges időt és energiát ölni a dolgokba) fejlődőképesség, és döntési képesség. Mindezen képességek egyesekben nagyobb arányban vannak, mint másokban, de minden egyén megtanulhatja.

 

Első körben ezeket a tulajdonságokat fogjuk végig venni, hogy lásd milyen önmenedzser is vagy te, illetve lehetőséged legyen fejlődni. Maradj velünk, és váltsd valóra az álmod!

 

Szólj hozzá!

Címkék: önmenedzsment

A bejegyzés trackback címe:

https://modellkarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr71833307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása