Kérdések és válaszok, hogyan építs nagyszerű portfóliót…

2010.06.15. 13:42 Giana

Kérdések és válaszok,

hogyan építs nagyszerű portfóliót…

 

Milyen nagynak kell lennie a fényképeknek? 8x10, 8.5x11, 9x12, 11x14?

A megfelelő válasz ennél sokkal speciálisabb. New Yorkban 9x12 és 11x14 –sek a modell albumok és gyakran ezt a méretet kérik. Pontosan ezért, országtól és régiótól eltér a megfelelő portfólió mérete. A legtöbb helyen mégis a 8x10 vagy a 8.5 x11-es méret használt. Ezért érdemes olyan tartó „füzetet”, könyvet venni, amiben elférnek a 8,5x 11 cm-es képek. Ha nyomtatott reklámokon is szerepelsz, azok is nagyjából ilyen méretűek, így a referenciát könnyen beillesztheted a portfólió/modell könyvedbe.

Hány képre van szükségem? Mennyi képem legyen?
A kevesebb néha több. A mennyiséggel önmagában még nem nyerhetsz, sőt. Az ügyfél, a munkaadó nem szeretné mind a 300 képedet átböngészni. Ő nagy valószínűséggel egyetlen kép alapján fog dönteni, vagy maximum 3 alapján. A minőség számít, és nem a mennyiség. Tehát akár két képpel, egy headshot ( arc/portré) és egy egész alak fotó alapján már megítélnek. Könnyen mondhatod, hogy akkor miért kell annyi képet készíteni? Miért stresszelünk ennyit az egésszel?

A válasz nagyon egyszerű. Modellként nem csak arról kell meggyőznöd a munkáltatót, az ügyfelet hogy csinos vagy, milyen az alakod és az arcod. Meg kell mutatnod, milyen a karaktered, milyen karaktereket tudsz hitelesen megjeleníteni a fényképen. Bárkinek lehet két jól sikerült fényképe, de ez még nem jelenti azt, hogy 100-képből 70-en így fog kinézni. Pedig a legtöbb ügynökség ezt keresi. A személyiséget keresik, nem pedig a tökéletes testet vagy arcot. Hidd el, abból van bőven! De ha a képeiden átsüt a személyiséged, ami egyedi, akkor nyert ügyed van.

Egy új/kezdő modellnek 6-12 képpel kell rendelkeznie, amit megmutathat az ügynökségnek. A 20 kép a maximum, de csak és akkor lehet 20 kép, ha azok mind WOW, nagyszerű képek. Az egyszerűen Jó képek, nem fognak neked munkát hozni!

Több fotóssal kell elkészítetnem a portfóliómat?

Nem. Bár, ha rengeteg pénzed van, felbérelhetsz több fotóst, akik segíthetnek neked a portfóliód kialakításában. De az is tény, hogy nem fogsz több munkát kapni, csak azért mert több fotóssal dolgoztál együtt. A gyakorlat ugyan a te oldaladon áll, mégis meg kell gondolni, hogy ér-e annyit az 1000 kép és több százezer forint, hogy összeállítsd a portfóliód. Olyan képekkel kapsz majd munkát, amiken a legjobb formádat mutatod, többféle érzelmet fejezel ki (hitelesen) és ahol látszik, hogy többféle karaktert tudsz megjeleníteni.

Az összes képnek színesnek kell lennie?

Miért minden hirdetés és reklám színes? Persze, hogy nem. Fekete-fehér nem csak a művészi kifejezési forma médiuma, de nagyon sikeresen közvetít és gerjeszt különböző érzéseket. Manapság is ugyanúgy használják, mint régebben. Tehát ne félj attól, hogy fekete-fehér képeket helyezz a portfóliód képei közé. Néhányat! Ne ess túlzásba! Mindig legyenek azért túlsúlyban a színes képek.

 

Csinálnom kell fehérnemű-s vagy fürdőruhás képeket?

 

Nincs olyan fajta modellkedés, ahol bármit kötelező lenne. Nem MUSZÁJ fürdőruhában modellkednek, ahogy az akt felé sem kötelező elmenni. Ezek lehetséges utak, amiket neked kell (minél előbb) elhatároznod. Merre akarsz menni. Természetesen minél több stílusban mutatod meg magad, annál több lehetőséggel találkozhatsz. Ha szeretnél fürdőruhás fényképezésekre járni, ha nem riadsz vissza a fehérnemű reklámokról, akkor mindenképpen szükséges van legalább 2 ilyen jellegű fényképre.

Szólj hozzá!

Címkék: fotózás portfólió

A bejegyzés trackback címe:

https://modellkarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr442083460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása