Modell-szótár (1)

2010.04.19. 15:37 Giana

Reklám ügynökség/ Advertising Agency

Egy cég, aki arra specializálódótt, hogy reklámokat készítsen nagy márkáknak.

 

Ügynökség/Agency
Az a cég, aki modelleket, színészeket, és tehetséges embereket és gyerekeket képvisel. Egy modellügynökség felelős azért, hogy képviselje, támogassa a bejegyzett modelleket, és munkákra szerződtesse őket. A modellügynökség általában kezeli a szerződéseket, a fizetéseket és a modell életének üzleti oldalát. Néha, különösképpen a nagy ügynökségeknél, az ügynökség „kölcsön ad” a modellnek pénzt fotózásra, modell albumra, ruhákra, lakohelyre, stb. Ezt az ügynökség később visszaveszi, a modell (első) keresetéből. NEM szokásos, hogy megbízható ügynökségek „jelentkezési” vagy „csatlakozási” díjat szedjenek, vagy a teszt fotókért pénzt kérjenek- ha érdeklődnek irántad, ha úgy érzik van benned lehetőség akkor ők akarnak majd veled szerződést kötni.

Ügynökségi könyv/Agency Book
Az a könyv, amit az ügynökség az ügyfeleinknek továbbít, hogy ajánlja és támogassa a modelljeit. A könyvben legtöbbször a „comp” szett vagy modell kártyája szerepel, minden modellnek, akit a cég képvisel. A modelleknek gyakran külön fizetniük kell azért, hogy a szett-kártyájuk szerepeljen a könyvben.

Hattér/Backdrop
Bármi, ami előtt a modell áll, a fotózás folyamán. A stúdióban, hibátlan, varratlan papír vagy tájképet ábrázoló kép. 

Szépség fotó/Beauty Shot
Közeli (close-up) fotó az arc részeiről (ajkak, szemek, stb). Ez a fajta fotó általában a kozmetikai kampányok részeként készül nyomtatott sajtóba, vagy magazinba bőrápoló termékekről, szépség kozmetikumokról. A szépség fotózáshoz szinte követelmény a tökéletes arcbőr.

Bio
A modell életének tömörített története – tulajdonképpen egy önéletrajz, amibe kiemelünk bizonyos munkákat!

Bónusz
A bónuszokat nem mindig pénzben adják- divattervezők adhatnak ruhát bónuszként, ha például nem tudják egy modell egész napos bérét kifizetni egy kifutós show-hoz (run way). Mindegy milyen bónuszban részesül a modell, az ügynökségnek az bónusz értékéből 20% jár (USA). Bónuszt akkor adnak, ha például egy fényképezés hosszúra nyúlik, vagy amikor a megbízó-ügyfél imádja a képet, és gyakrabban akarja használni, mint az eredetileg a szerződésben állt.

Bookout
Amikor megmondod az ügynöködnek, hogy nem érsz rá egy munkára, szakmai vagy személyes okok miatt, és azt az időszakot is mutatja, amikor az ügynök nem tud téged felírni (book) munkára egy bizonyos időszak alatt, akkor azt mondjuk „ bookout” vagy.

 

Szólj hozzá!

Címkék: modell szakma szakszavak

A bejegyzés trackback címe:

https://modellkarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr841934537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása