Önbizalom

2010.04.19. 12:11 Giana

Mi az önbizalom?

 

Előző cikkünkben megvitattuk, mit is jelent az önismeret, melynek része az ÖN-BIZALOM. Úgy gondolom, hogy ha valaki, MAGA-BIZTOS, akkor rendelkezik a megfelelő önbizalom szinttel. Az önbizalom kulcsfontosságú az élet minden területén ezért fejleszteni és karban tartani kell. Sokan azonban még azt sem tudják pontosan megmondani, hogy vajon mekkora az ő önbizalom szintjük.

 

Mérjük fel az önbizalom szintünket

 

Válaszoljunk IGEN-nel, vagy NEM-el a következő 10 kérdésre. Őszintén válaszoljunk!

  1. Gyakran kéred ki mások véleményét, kérsz tanácsot?
  2. Úgy érzed, hogy a vállalásaid rendre kudarcot vallanak?
  3. Ha romlott árut kapsz, inkább vállalod a veszteséget és kidobod, minthogy vissza vidd az üzletbe?
  4. Van-e megtakarított pénzed, felkészültél-e a "hét szűk esztendőre"?
  5. Problémáidat általában egyedül oldod meg?
  6. Ha nyernél egy külföldre szóló ingyenes nyaralást, félnél egyedül elindulni?
  7. Étteremben, autóbuszon, vagy az utcán van néha olyan érzésed, hogy az emberek megbámulnak, vagy rajtad nevetnek?
  8. Egyenes a testtartásod?
  9. Gyakran nézel tükörbe?
  10. Ha egymás után háromszor kudarc ér a munkádban, vagy csalódsz a kollégádban, önmagadban keresed-e a hibát?

0-3 IGEN: Alacsony önbizalom

4-7 IGEN: Egészséges önbizalom

8-10 IGEN: Erős önbizalom

 

Ezzel a nagyon egyszerű teszttel, máris felmérhettél több dolgot is. Az önbizalom nem csak a magadba vetett hitet mutatja meg, de ugyanakkor a tetterőd, a másokhoz, a világhoz való viszonyodat is meghatározza. Egy önbizalomhiányban szenvedő ember hajlamosabb a pesszimizmusra és arra, hogy elzárkózzon a világ elől, ami elzárja őt a siker lehetőségétől, ami által nőhetne az önbizalma. Ezért nagyon fontos, hogy az önbizalmunk megfelelő szinten működjön. A túlzott önbizalom eredményezhet egoizmust, illetve nárcizmust, ami szintén nem vezet előbbre. Rövidtávon talán képes valaki elérni sikereket azáltal, hogy önbizalmával végig söpör a világon, azonban ez maximalizmushoz és ismételt elzárkózáshoz vezet. Már senki nem lesz jó, csak önmagunk. Jönnek a konfliktusok és a be nem vallott csalódások.

 

Önbizalom fejlesztés

Az önbizalom fejleszthető. Igen, ez jó hír. És szükség is van rá, hiszen önbizalmi szintünk változik hangulatunktól, életkorunktól és akár a napi körülményektől és eseményektől. Adódhat, hogy egy sikeres ember közelében éppen inspirálva és motiválva érezzük magunkat, míg máskor csak még szerencsétlenebbnek érezzük magunkat.

 

Hogyan legyen több és nagyobb

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az értékeinkkel. Ez az önbizalom alapja. Ismerjük el magunkat, legyünk büszkék elért sikereinkre. Tegyük magunkat próbára! Keressünk kihívásokat és folyamatosan fejlesszük magunkat azokon a területen, ahol gyengébbek vagyunk. Nyugodtan kérjük ki mások véleményét, de csökkentsük a kérdések számát és igyekezzünk magunk meghozni a döntéseket! Főleg kamaszkorban igen fontos, hogy mi magunk hozzunk döntéseket és vállaljuk a kimenetelét. Önbizalmunk akkor lesz megfelelő, ha sikert érünk el, ezt azonban otthonról, kényelmesen a szoba melegéből nem lehet. Válasszunk olyan apróbb és nagyobb kihívásokat, amiket biztosan teljesíteni tudunk, majd később növeljük a nehézséget. Az új dolgok kipróbálása, mindig nagy veszélyt jelent a személyiség önbizalmára. Azonban egy új dologban elért sikerrel, szinte szárnyakat növeszthetünk. Amennyiben mégis elbuknánk, nagyon fontos hogy fejben tartsuk: A bukás, csak egy megálló és nem a cél. Álljunk fel, és kezdjük újra, amíg a kívánt sikert el nem értük!

 

A túl sok önbizalom

Amennyiben túl sok az önbizalmunk, kénytelen vagyunk visszavenni a tempóból. Ez nem azt jelenti, hogy ne gondoljuk magunkról, hogy nagyszerűek vagyunk. Mindössze arról van szó, hogy a túlzott önbizalom kiszorítja a külvilágot. Nézzünk végig rokonainkon, barátainkon és ismerjük el az ő sikerüket. Dolgozzunk együtt valakivel. Ha van egy barátunk, akinek túl kicsi az önbizalma segítsünk neki. Azáltal hogy őt támogatjuk, mi magunk is hasznosnak érezzük magunkat, ugyanakkor láthatjuk, hogy a másik is képes sikereket elérni, melyben nem feltétlenül mi játszottunk kulcsszerepet.

 

Modelleként az önbizalom, azt jelenti, hogy mered vállalni magad! Ehhez azonban sok tapasztalatra van szükség, és önmagad ismeretére!

 

Szólj hozzá!

Címkék: http://blog.hu/admin/blogs/100436/files#

A bejegyzés trackback címe:

https://modellkarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr521933945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása