Portfólió készítés fontosabb állomásai (1)

2010.03.22. 09:46 Giana

Portfólió készítés fontosabb állomásai

( a szövegben található idegen és szakszavakat hamarosan külön feltöltjük)

1. Lépés

Mielőtt összeállítanál egy portfóliót, tudnod kell, hogy milyen modell lehetsz. A szabadúszó modelleknek sokkal rugalmasabban választhatnak a kategóriák között, de még nekik is érdemes egy fő „vonalat” kiválasztani. Ha te glamour vagy fürdőruhás munkákat szeretnél, akkor ilyen típusú fényképeknek mindenképpen kell lennie a portfóliódban. Légy realisztikus. Ha túl alacsony vagy topmodellnek, akkor maradj a reklám/kereskedelmi (commerical) és életstílus nyomtatott, úgymond fotómodell kategóriánál.

2. Lépés

High Fashion képek

Használj magazinokat és más folyóiratokat és használd referenciaként, útmutatóként, hogy milyen fotókra van szükséged. A tanulmányozás sokat fog segíteni, hogy ötleted legyen, milyen típusú fotózást kell összehoznod!

3. Lépés

Amikor elmész egy ügynökség, szerencsés esetben az ügynököd leül veled és elmondja, hogy milyen típusú képekre van szükséged a portfóliódba. Ajánlani fog különböző fotósokat (akikkel kizárólagosan dolgoznak) és akiben megbíznak. Magyarországon ez kicsit kicsavarva működik. Itt 1. vagy portfólióval mész, amit vagy nem fogadnak el, mert nem az ő fotósuk készítette (nem megfelelő minőségű, nem szakmai) 2. vagy a helyszínen készítik el neked a portfóliót egy summás összegért! Sajnos a nagytöbbségre igaz, hogy ha több ügynökségnél szeretnél munkát keresni, akkor legalább 20 portfólióval kellene rendelkezned. Ezen egy jól elkészült portfólió egy neves névvel, fotóssal tud segíteni. Legalábbis csökkenti a portfóliód elutasításának lehetőségét.

4. Lépés

A szabadúszó modellek (olyanok akiknek, nincs kizárólagos szerződésük ügynökséggel) könnyen csatlakozhatnak online, internetes modell közösségekhez. Itt kézen járnak a munkák és sokszor keresnek innen is lányokat. Ide feltöltheted a portfóliód képeit és így online válogatnak.

5. Lépés

Olyan fotóst válassz, aki arra a kategóriára specializálódott, amiben te fogsz dolgozni.

Amint megvan a fotós, akivel szeretnél együtt dolgozni, vedd fel vele a kapcsolatot, találkozz vele a fotózás előtt és beszéljétek meg a fotózás menetét, témáját, koncepcióját és az image-eket. Magyarázd el, milyen jellegű fotókat szeretnél kipróbálni. Innentől, egyeztethetitek a helyszínt, a ruhákat, az időpontot, stb. Érdemes megkérdezni, hogy van-e sminkes és fodrász esetleg stylist akivel dolgozik, vagy neked kell erről gondoskodnod? Ma, itthon a fotósok többsége le van az ilyen fajta szervezettségtől szokva. De nem hiszem, hogy bárkinek problémát okozna, elvégre ez a helyes, a profi hozzáállás.

 

Hamarosan folytatjuk

 

Szólj hozzá!

Címkék: portfólió

A bejegyzés trackback címe:

https://modellkarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr601858609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása