Önmenedzsment (2)

2010.03.30. 09:55 Giana

Önismeret

Egy életen át tartó folyamat, mely lelki és gondolati feladatok vonz. Ki ne hallotta volna már a szót? Nem szeretnénk itt túlságosan mélyen belemenni a témában, azonban a munkád (és életed más területei) miatt, mindenképpen fontos itt kezdeni a tervezést.

Ki vagyok ÉN?

Az önismeret legfontosabb kérdésem. A szüleim gyermeke vagyok vagy külön személy? Milyen a személyiségem? Végleges választ ne várjunk erre a kérdésre, hisz pszichológiailag és filozófia szinten is millió és egy a lehetséges válaszok száma. Reális önképet kell kiépítenünk magunkba. Olyan képet, amiben a jó és a rossz egyaránt megfér. S ha felismered magadban a kevésbé vonzó tulajdonságokat, esélyt kapsz, hogy változtass rajta.

 

Első lépés: felismerni a tulajdonságaidat. Ezek külső, belső tulajdonságok. Alkat, és adottság. Belső tulajdonságok alatt nem csak türelmet, szorgalmasságot értünk.

Feladat: Végy egy füzetet. Írd le a neved és a születési dátumod. Majd, mintha szeretnél bemutatni valakit, írj le magad. Mintha egy külső ember lennél, önmagadon kívül. Írd le a tulajdonságaidat: külsőt, belsőt. Mit szeretsz? Hogyan reagálsz? Minden apró részlet egy újabb adalék önmagadhoz! Majd ha már legalább két oldalt írtál (addig meg se állj) olvasd vissza és készíts egy mérleget. Az írásod alapján írd fel baloldalra a negatívabb tulajdonságokat, melyek hátráltatnak, melyeket nem szeretsz, vagy alapvetően a társadalom elítél ( túlzott önbizalom, egoizmus), majd jobb oldalra a pozitív, segítő tulajdonságokat. Ugyan ezt külön a külső tulajdonságaiddal, amiket szeretsz magadon, és amit nem. A feladat célja, hogy őszinte légy magaddal.

 

Reális Énkép: az ember elképzelése önmagáról.

Sokszor, amit önmagunkról képzelünk, nem valóságos. Ezért csalódunk magunkban és az önbizalmunk a béka feneke alá kerül. Tudnunk kell a kevésbé vonzó tulajdonságainkkal is azonosulni és lépéseket tenni, hogy jobbak legyünk. Semmiképp ne akarjunk tökéletesek lenni.

Alakító tényezők: Környezetünk formál bennünket. Bármennyire szeretnénk ellenkezni, ezen sajnos nem tudunk és nem is kell változtatni. Azonban fontos tudni, hogy a döntés hatalma a miénk.

A kialakult türelmetlenség fakadhat a gyermekkorból. Tanult viselkedésminta. Valószínűleg már nem is emlékszünk hol láttuk először: egy másik gyerek, szülő, hozzátartozó vagy családi barát. Az biztos, hogy láttunk benne valami vonzót. Hiszen az ember, csak azokat a tulajdonságokat „veszi fel”, amik vonzóak számára. Mi lehet vonzó a türelmetlenségben? Az idő nagyúr, és mi rögtön akarunk mindent. Nem szeretünk várni, pedig a várakozás is nagyúr. Felkészít, bölcsebbé tesz, és sokkal figyelmesebbé. A robogó vonatból nem élvezhetjük a látványt. A türelmetlen emberek gyakran arrogánsak vagy agresszívak a türelmesebb társaikkal, eseményekkel szemben. Valljuk be, mi sem szeretjük, ha sürgetnek minket. Ehhez hasonló módon, bármilyen tulajdonságunk kialakulására fényt deríthetünk.

Mik a céljaim?

Az ember vágyaimban él, terveiben alakítja magát és életét és tetteiben valósítja meg. Ez alól senki és semmi nem képez kivételt. Három fontos kérdés, mely a célokkal kapcsolatban mindig felmerül: Hol vagyok most? Hová szeretnék eljutni? Hogyan akarok eljutni?

Vannak célok és tervek. A célok hosszú távúak, míg a tervek rövidebbek. A célok általánosak, a tervek rövid, tömör, precíz lépések.

 

Mire vagyok képes? – Tettek mezeje

Mik azok az eszközök, emberek, tulajdonságok melyekre szükségem van, ahhoz hogy a célom elérjem? Melyekkel rendelkezem és melyekkel nem? Amivel nem, azt „beszerezhetem”? Milyen árat követel, milyen áldozatot, tettet, tevékenységet? Semmi sincs ingyen, ahogy a célokat sem adják ingyen. Amiért nem kell tenni, az nem cél. Az van. Gondolj csak bele. Sok mindennel rendelkezel már most is.

 

Motiváció

Mivel lehet motiválni? Erre a kérdésre a legtöbb ember a pénz válaszolná. Igen ám, de a pénz is csak egy eszköz. Tény és való, hogy igen hatásos eszköz, azonban a pénz nem boldogít. Amit a pénzen veszel, na az igen. Tehát ne ragadj meg a pénznél. Nyaralni szeretnél? Akkor a nyaralásra koncentrálj. Menj mélyebbre. Mi vonz a nyaralásba? Új helyeket megismerni, pihenni, a hely atmoszférája? Máris többet tudsz meg magadról és nem ragadsz benne a pénz hajkurászás csapdájában. Azok, akik egy életen keresztül csak a pénzre koncentrálnak, sosem lesz elég pénzük. Mindig úgy érzik majd, hogy még-még több kell.

Az motivál, ami örömmel tölt el. Sikerélmény. Ez a varázsszó. Amikor terveidet és céljaidat alkotod, akkor ezt tartsd szem előtt. Olyan célokat és terveket alkoss, melyek kihívást jelentenek és valós sikerélményt ad. Az elbukás lehetséges kimenetel. Azonban szükséges. Emlékezzünk rá: hogy elbukni egy dolog, a padlón maradni, egy másik. Soha ne adjuk fel a reális lehetőségeket. REÁLIS SIKEREKET.

 

Szólj hozzá!

Címkék: önmenedzsment

A bejegyzés trackback címe:

https://modellkarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr31880125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása