Portfólió (2)

2010.03.02. 12:53 Giana

Az első lépés

Ha rákeresünk az interneten, milyen is a jó portfólió, hogyan állítsunk össze egy ütős portfóliót, az első lépés, keress egy jó fotóst. Álljunk meg! Szerintem nem itt kell kezdeni! Tény, egy fotós, sminkes, stylist bárkiből hercegnőt farag és akkor még nem beszéltünk a photoshop csodáiról. De tényleg ezt akarod? Lehet, hogy jó lesz képi anyagod, de vajon megállod a helyed később is? Kötve hiszem.

 

Az első lépés önmagad felkészítése. A modelliskoláknak ez lenne a feladata. Még amikor én jártam modell suliba (ami 1998 környékén adódott) a tematika, témák a következőket takarták: járás technika, színpadi jelenlét, sminkelés, stílusismeret és… semmi más. Ma már felkészültebb az ügynökségek. Rájöttek, hogy bizony ők sem foghatják (és nem is akarják) a modellek kezét fogni. Nekik is úgy éri meg, ha a hétköznapi arcból egy eladható árucikket faragnak. Csúnyán hangzik? Lehet, de modellként akkor is egy „termék” vagy. Szeresd ezt a gondolatot. Nincs ez máshogy az élet más területén sem.

 

Tehát az első lépés fejleszd magad egy olyan szintre, ahol már modellnek érzed magad. Mi jellemző egy modellre? Ápoltság, stílus, szépség (mely relatív ugyan, de meghatározható), felkészültség, önbizalom és szakmai tudás. Gondold végig, mennyi pénzed van, mit tehetsz meg és mit nem? Nézd meg az iskolákat. Írj emailt! Sokat ígér a legtöbb ügynökség és a felét sem tartja be. Kérdezd meg, mit tartalmaz az iskola programja. Már az ügynökségek keresésénél is érdemesebb figyelembe venni a cég profilját! Fölöslegesen próbálkoznék a 165 centiméteremmel egy ügynökségnél, akik 180 felett szóba sem állnak az emberrel. Ez azért is fontos, mert reális célokat kell kitűzni azért, hogy sikerélményed legyen. A folyamatos visszautasítás nem tesz jót senkinek! Érdemes rákérdezni, hogy felveheted-e a kapcsolatot olyanokkal, akik elvégezték az iskolát. A válasz, könnyen nem lehet. Ezen érdemes elgondolkozni. Miért nem adja ki az információt a cég? Lehet, nem mennének annyian hozzájuk? A kíváncsiság kifizetendő. Bármit is tegyél az életedben, érdemes mindig minél több információt gyűjteni a dologról. Benned is érnek a dolgok, és a célod bekerül a célkeresztbe!

 

Miközben mindezt megteszed, értékeld önmagad! Ez komoly és nehéz feladat. Nem szabad sem alul sem felülértékelned magad. Tudnod kell, a realitás talaján maradni, amiben segíthetnek az őszinte szülők és főként a barátok! Olyan, akiben bízol. Tudnod kell elviselni a kritikát és mérlegelni. Én például nem kis mellbőséggel rendelkezem, melyet én nem tartok túl szerencsésnek apró termetemhez képest, de sokan mondták, hogy igenis szexi. Mit könyveltem el? Nos, ezt adta az ég. Formás, nem lóg, mégis nem érdemes túlságosan kitennem, mert elvonja a figyelmet minden másról! Gusztusosan és ízlésesen kell tálalnod magad!

 

Kezd a fejeden! Bőr. Tiszta a bőröd? Nem. Kozmetikus, bőrgyógyász, étkezés és tisztítás. Szem. Milyen színű a szemed? Mennyire fested? Kicsi? Nagy? Hogyan tudod előnyösen kiemelni vagy épp korrigálni? Ajkak. Fül. Haj. Nyak. Mind olyan téma, amire később visszatérünk a test és lélekben! Összhangban van? Problémás? Írj egy nagy listát? Mik az erősségeid? Mik a gyengéid? Nem kell egyből megoldanod, csak lásd mi a cél. Milyen szeretnél lenni? Reális a célod?

Nekem sosem lesz 90 kisebb a mellbőségem. Igazándiból ez nem is a mell függvénye, hanem a háté, azon pedig sokat fogyasztani nem lehet. Tehát a célom, a formában tartás és megfelelő „tálalás”.

Jöhet az alakod. Itt is bontsd le az egészet testrészekre. Ne a súlyt nézd! Mondom ne! Löttyedt a feneked vagy a karod, pocakod van, túl vastag a combod? Részeidben keresd a megoldást. Itt is először mérd fel az erősségeket és gyengeségeket.

Fontos: sokszor, amit Te hátránynak tartasz, az pont erőségeddé válik. Nem az a cél, hogy tökéletes legyél! Á-Á! Ezt sürgősen verd ki a fejedből! Harmonikusnak kell lenned! Olyannak. aki jól érzi a bőrében! Nehéz az egyensúlyt megtalálni, de magabiztossághoz és a szakmához ez elengedhetetlen! Lásd magad reálisan! Jó és rossz tulajdonságaiddal együtt!

Ha segítségre van szükséged, és őszintén elfogadod a kritikát, küldj nekünk nyugodtan fényképet magadról és mi elmondjuk, hogy mi, hogyan látunk Téged!

Hamarosan folytatjuk a portfólió készítés fontosabb lépcsőfokaival! Várjuk kérdéseiteket és kíváncsian várjuk a véleményeteket!

 

Szólj hozzá!

Címkék: portfólió

A bejegyzés trackback címe:

https://modellkarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr981802571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása